Versenytörténet

Néhány olyan ország versenyeinek bemutatása, amelyek meghatározók a világbajnokságok történetében.

Magyarország

A magyar Wizard versenyek története 2010-re nyúlik vissza, amikor az Amigo értesítette a Piatnik magyar vezetését a világbajnokság szervezéséről. A szűkös határidő miatt a magyar fél csak egy válogatót tudott rendeztetni Kecskeméten, ahonnan a legjobbak jutottak ki az első világbajnokságra. Meglepetésre, az erős mezőnyben el is csíptünk egy második helyet. Innentől fogva minden évben a németekéhez hasonló módon az ország különböző pontjain tartott selejtezőkkel lehet bekerülni az adott évi országos bajnokságra, ahol eldől kik utazhatnak a világbajnokságra. Hazánk eddig minden évben két fővel képviseltette magát a világbajnokságokon és rendkívül eredményesek vagyunk. 3 második és egy 1 első helyet szereztek játékosaink, ezzel mindenképpen a legjelentősebb nemzetek között vagyunk a játék világbajnokságainak történetében.
A magyar bajnokság részletes adatai »

Amerika

A játék hazájában 2004-re nyúlik vissza az országos versenyek története. Pontosabban két országé, hisz az USA és Kanada játékosai közösen vesznek részt ezeken a több napos Wizfest nevű rendezvényeken. Érdekesség, hogy náluk főként az idősebb korosztály játéka a Wizard.
2008-ban lett nemzetközi a versenyük. Az eddig is nyílt versenyre Európából és Ázsiából is jöttek játékosok. Világbajnokságnak ugyan nem nevezeték, de több nemzet képviseltette magát. Japán, angol és német résztvevője is volt a 100 fős versenynek. Érdekes módon a világbajnokságok tekintetében eddig nem nyújtottak kiemelkedőt az Újvilágból érkezők, pedig rendkívül jó játékosaik vannak. A két ország eddig csak 1-1 bronz érmet szerzett a vb-k történetében.

Németország

1996-ban szerezte meg az Amigo kiadó a jogot, hogy Európában saját dizájnnal új formában gyártsa és forgalmazza a játékot. 2008-ban rendeztek először nagyszabású Wizard rendezvényt a kiadó szerevezésében. Az első és második helyezett egy utat nyert Amerikába az ottani nemzetközi rendezvényre. El is hozták az ezüst és bronzérmet. 2010-ben döntött úgy az Amigo, hogy megrendezi a játék első világbajnokságát. A németeknél különböző klubok selejtezőket rendezhetnek minimum 8 fővel, ahol az első kettő juthat be a német országos bajnokságra. Ezek közel 200 fővel kerülnek megrendezésre, amelyeken eldől kik képviselhetik az országot az aktuális világbajnokságon. Valószínűleg Németországban adják el a legtöbb Wizard kártyát és még a tengeren túlinál is nagyobb a népszerűsége. Ennek meg is van az eredménye, eddig Németország a legeredményesebb a világbajnokságok történetében. 2 első, 1 második és 1 harmadik helyet gyűjtöttek be eddig.

Ausztria

Ausztriában több versenyt tartanak, amelyek nyíltak és bárki elindulhat rajta. Az évad végén összesítenek és hírdetnek végeredményt. Érdekes módon a világbajnokságra való kijutásra egy külön versenyt rendeznek.
A sógoroknál a Punz családról szól a Wizard versenytörténete. Minden eddigi világbajnokságra a családból kijutott valaki. Beate 2011-ben Magyarországon világbajnok lett, a férje René eddig háromszor jutott be világbajnoki döntőbe és két harmadik helyet hozott el. Nagyon jól játszik René édesapja, Ignaz és lánya is.

Svájc

Svájcban egy nagy nyílt versenyen dől el ki juthat ki a világbajnokságra. Sokáig ugyanazokkal az arcokkal találkozhatottunk a világbajnokságokon, aminek egy világbajnoki cím lett az eredménye Thomas Kessler jó játékának köszönhetően 2012-ben. 2014-ben azonban már 33 fő indult el az országos bajnokságukon. Úgy tűnik egyre népszerűbb náluk a Wizard.

SG 2015.09.16.