Mi is a Wizard?

A Wizard egy 3-6 fő által játszható, 60 lapból álló ütésszerző kártyajáték. Ütésnek nevezzük a játékosok által egy körben betett és a legerősebb által elvitt lapok összességét.

A kártyapakli alapja tulajdonképpen az 52 lapos francia kártya. A hazai, európai kiadásban ezeket az egyszerűség kedvéért négy különböző színre, 1-től 13-ig számokra változtatták. Ehhez jön 2×4 speciális, színnel nem rendelkező lap. 4 mágus (Z-vel jelölve, a német Zauberer szóból), ami minden lapnál erősebb, illetve négy bolond (N-el jelölve, a német Narr szóból) ami minden más lapnál gyengébb. A Wizard a játékosok számától függően 10-20 fordulóból áll. A fordulónként más osztó az első fordulóban mindenkinek 1, a másodikban mindenkinek 2 és így tovább lapot oszt, míg az utolsó fordulóban minden lap kiosztásra kerül. Az osztás után, az utolsó forduló kivételével egy lap felfordításra kerül még a megmaradt pakliból. Ennek színe határozza meg a forduló adu színét. Ez a többi színnél erősebb.

wizard-all-comp

A játékosok feladata, a lapok kijátszása előtt megjósolni, sorban egymás után, hogy mennyi ütést visznek az adott fordulóban. Ha ezt sikeresen eltalálják, akkor 20 plusz ütésenként 10 pontot kapnak. Rossz tipp esetén a megjósolt ütésszámtól eltérő ütésenként -10 pontot írnak. Az osztótól balra ülő játékos kezd és egy lapot játszik ki. A hívott színt követni kell, azaz ha van, akkor ugyanolyan színű lapot kell tenni, de nem muszáj annál erősebbet. Ha nincs akkor bármilyen más szín is rakható, nem kell feltétlen az aduszínt rakni. Mágus hívásakor bármilyen lap betehető az ütésbe, bolond hívásakor az első színes lap határozza meg a követendő színt. A körbe elsőnek tett mágus viszi az ütést, ennek hiányában a legnagyobb értékű adu, ennek hiányában a hívott színből a legnagyobb értékű lap. Ha csak bolond szerepel egy ütésben, akkor a legelőször tett bolond viszi az ütést. Az összes forduló befejezése után, összesítik a pontokat és a legtöbb ponttal rendelkező nyeri a játékot.

SG 2019.05.22.