Wizard kiadások

A Wizardnak két alaptípusa létezik: az amerikai grafikával megjelent kiadások, illetve a német grafikájú kiadások.

Az amerikaiaknál (a Wizard szülőhazájában) 1986-ban jelent meg az első, ma már ritkaságszámba menő kiadás a szerző saját kiadójának gondozásában. Azóta rengeteg változat megjelent, döntően a U.S. Games és a Canada Games neve alatt, angol, spanyol, francia és olasz nyelven. Az amerikai típus lényege, hogy a grafika nagyon hasonlít a sima francia kártyára, azzal a különbséggel, hogy a jokerek helyett 4 db W és 4 db JE lap található.

A legelső kiadás még teljesen egyedi figurákat ábrázolt, azóta kialakult egy egységes, letisztult grafika, ami szinte minden változatban visszaköszön (a kanadai és amerikai változatok doboza eltérő, de a kártyák grafikája nagyon hasonló).

Évtizedekre visszamenően nehéz eligazodni a számtalan kiadás közt, ezért csak az érdekesebbeket említjük meg a teljesség igénye nélkül.

Mindenképp ki kell emelni az 1. (Fekete dobozos) kiadást, ami teljesen elüt a későbbiektől (Fisher Black Box Edition 1986, K. Fisher Enterprises Ltd.). Igazi játékritkaság, de Magyarországon létezik belőle bontatlan példány!

Jubileumi kiadások (Deluxe edition 1996 Canada Games, illetve 1997, 2004 ill.2010, U.S. Games Systems, Inc.) Ezek nagyobb, igényesebb kiadások, melyeknek a külalakja változott az évek során, de annyi közös bennük, hogy a paklin túl tartalmaznak pontszámlálót és 6 műanyag tippkorongot is (0-tól 10-ig számozva).

Játsszunk kiadás (Let’s play edition 2011, U.S. Games Systems, Inc.) Ez a sima kiadásoknál nagyobb dobozos, és annyiban több náluk, hogy tartalmaz pontszámláló tömböt is. Az amerikai kiadásoknál ez nem számít alapkelléknek, csak nagyobb dobozos változatok tartalmazzák (ilyen még pl. a Blue pegboard box kiadás , U.S. Games Systems, Inc. stb), illetve külön is lehet venni pontozót.

Nagybetűs kiadás (Large Index Edition 2011, U.S. Games Systems, Inc.) Ez a rosszabb látású játékosoknak kedveskedik, nagyobb betűmérettel szerepelnek a kártyán lévő betűk, számok.

Középkori grafikájú kiadás (Medieval Edition 2011, U.S. Games Systems, Inc.) Tartalmaz a hagyományos amerikaitól eltérő pontszámlálót és egyedi tippelő tokeneket is.

Műbőr kiadás (Gift edition, U.S. Games Systems, Inc.?!)

Néhány kiadást csak a doboz alakja különböztet meg az alapkiadásoktól (pl. Large packaging edition 1994, Canada Games, ez nagyobb dobozú mint a szokásos kanadai kiadások)

Az amerikai stílus alapján megjelent egy japán kiadás is (Japanese first edition 2007, kiadó ??), teljesen egyedi dobozzal, egyedi pontozótömbbel és egyedi tippelő tokenekkel.

A világ túlnyomó részén az amerikai típustól teljesen eltérő változat terjedt el a német Amigo kiadó jóvoltából.

Eddig közel 30 országban jelent meg, még a U.S Games is kiadta fantasy változat néven. Jelenleg a következő országokban kapható: Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Ausztria, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Indonézia, Írország, Kanada, Kazahsztán, Kína, Litvánia, Magyarország, Malajzia, Németország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna.

Alapvető különbség az amerikai változatokhoz képest, hogy már a legegyszerűbb fantasy kiadásokban is benne van a pontszámláló tömb. Emellett minden kártya teljesen egyedi fantasy grafikát kapott, a lapok 1-13-ig vannak számozva, a speciális karakterek pedig N és W betűvel vannak jelölve (bizonyos kiadásoknál más betű is szerepelhet). Grafikai különlegesség, hogy az egyes színek (piros, kék, sárga, zöld) kártyáit sorba téve 4 összefüggő képhez jutunk. Az egyes nemzetek kiadásai szinte mind külön helyi kiadók nevén futnak (Piatnik, Gigamic, 999Games stb.), de ezek általában csak alapkiadások, mint ahogy az amerikaiak is csak alapkiadást adnak ki ebből a típusból. A fantasy változat speciális kiadásait szinte minden esetben az Amigo adta ki (kivétel pl. francia fémdobozos változat: French tin-box edition 2011, Gigamic). Lássuk, melyek ezek a különleges változatok.

Jubileimi fémdobozos kiadás a német megjelenés 10-dik évfordulójára (AMIGO edition 2005 in tin box, AMIGO Spiel + Freizeit GmbH). Fekete fémdoboz, a kártyáknak neve is van a szám mellett. Érdekesség, hogy ebből a kiadásból megjelent 500 extra számozott példány is!

30 éves az Amigo jubileumi kiadás (AMIGO 30 Jahre edition 2010, AMIGO Spiel + Freizeit GmbH). Különlegessége, hogy tolltartóra emlékeztető zippzáras tokban jelent meg, a ceruza és a pakli is gumival van a tokhoz rögzítve.

Jubileimi fémdobozos kiadás a német megjelenés 15-dik évfordulójára (15th anniversary edition in tin boksz 2011, AMIGO Spiel + Freizeit GmbH). Ebben az ezüst fémdobozos változatban minden kártya hátlapja is ezüstös, és minden kártyának van neve is a szám mellett. Ezen kívül ceruza, és ezüst érmék (25 db) is vannak a dobozban, amelyek a tippekhez használhatók.

Utazós változat (Travel edition 2011, AMIGO Spiel + Freizeit GmbH). Kis műanyag dobozban van, a pontozótömb helyett egy letörölhető pontozólap és filctoll található a dobozban.

Érdemes megemlíteni a brazil kiadást (Brazilian edition 2013, Copag – Cia. Paulista de Artes Gráficas), ami 2 pakli kártyát tartalmaz.

Magyarországon a Piatnik az Amigoval karöltve adja ki a játékot, eddig legalább 3 kiadásról tudunk, köztük apró különbségek találhatók a pontozótömb és a dobozon lévő logók elhelyezkedése tekintetében.

Önállóan kapható Wizard termékek

pontozótömb: U. S.Games-nél külön kapható, mivel náluk nem minden dobozhoz jár (ez némileg eltér az Amigo-s pontozólaptól)

tippelőkorong: U.S. Gamesnél külön kapható a legutóbbi változata. Korábbi változatai az amerikai és kanadai jubileumi kiadásokban megtalálhatóak.

arany érmék: U.S. Games (sajnos az ezüst érmék nem kaphatók külön, csak a német ezüstdobozos jubileumi kiadásban lehet velük találkozni)

varázslósapka: U.S. Games

bolond sapka: U.S. Games

wizard baseball sapka: Amigo

 

UPDATE 1 (2016. január):

32 évet kellett várni rá, hogy a Wizard történetében először kiegészítő lapokat is kiadjanak a játékhoz, ráadásul mindjárt 2 különböző kiegészítő is megjelenik rövid időn belül: az egyik a Karácsonyi lapok, ami 4 új kártyát jelent, a másik az Amigo 20 éves jubileumi kiadása, ami 6 új kártyát tartalmaz, tehát az eddigi 60 lapos pakliba minden új kártyát keverve akár 70 lappal is játszható a jövőben a wizard. De ha így teszünk, akkor sokkal bonyolultabb játékot kapunk az alapjátéknál. Bővebben infó itt.

 

 

Balogh János 2019.05.18.