Versenytörténet

Néhány olyan ország versenyeinek bemutatása, amelyek meghatározók a világbajnokságok történetében.

Magyarország

A magyar Wizard versenyek története 2010-re nyúlik vissza, amikor az Amigo értesítette a Piatnik magyar vezetését a világbajnokság szervezéséről. A szűkös határidő miatt a magyar fél csak egy válogatót tudott rendeztetni Kecskeméten, ahonnan a legjobbak jutottak ki az első világbajnokságra. Meglepetésre, az erős mezőnyben el is csíptünk egy második helyet. Innentől fogva minden évben a németekéhez hasonló módon az ország különböző pontjain tartott selejtezőkkel lehet bekerülni az adott évi országos bajnokságra, ahol eldől kik utazhatnak a világbajnokságra. Hazánk eddig minden évben képviseltette magát a világbajnokságokon és rendkívül eredményesek vagyunk. 3 második és egy 1 első helyet szereztek játékosaink, ezzel mindenképpen a legjelentősebb nemzetek között vagyunk a játék világbajnokságainak történetében.
A magyar bajnokság részletes adatai »

Amerika

A játék hazájában 2003-2004-re nyúlik vissza az országos versenyek története. Pontosabban két országé, hisz az USA és Kanada játékosai közösen vesznek részt ezeken a több napos Wizfest nevű rendezvényeken. 2003-ban az országok hatalmas területei miatt először online versenyt rendeztek, majd 2004-ben Torontóban rendezték meg az első offline bajnokságot. Érdekesség, hogy náluk főként az idősebb korosztály játéka a Wizard.
2005-ben lett nemzetközi a versenyük. A 40 versenyző közül 1 játékos Japánból érkezett. 2005 és 2006-ban az USA-ban rendezték a versenyt, ahol csökkent a résztvevők száma, így arra jutottak visszahozzák Kanadába, ahol népszerűbb a játék. 2008-ban már 100 fő vett részt a Wizfesten. Világbajnokságnak ugyan még nem nevezték, de több külföldi országból jöttek játékosok. 4-en Németországból, 1-1 versenyző pedig Angliából és Japánból. Érdekes módon a világbajnokságok tekintetében eddig nem nyújtottak kiemelkedőt az Újvilágból érkezők, pedig rendkívül jó játékosaik vannak.

Németország

1996-ban szerezte meg az Amigo kiadó a jogot, hogy Európában saját dizájnnal új formában gyártsa és forgalmazza a játékot. 2008-ban rendeztek először nagyszabású Wizard rendezvényt a kiadó szerevezésében. Az első és második helyezett egy utat nyert Amerikába az ottani nemzetközi rendezvényre. El is hozták az ezüst és bronzérmet. 2010-ben döntött úgy az Amigo, hogy megrendezi a játék első világbajnokságát. A németeknél különböző klubok selejtezőket rendezhetnek minimum 8 fővel, ahol az első kettő juthat be a német országos bajnokságra. Ezek közel 200 fővel kerülnek megrendezésre, amelyeken eldől kik képviselhetik az országot az aktuális világbajnokságon. Valószínűleg Németországban adják el a legtöbb Wizard kártyát és még a tengeren túlinál is nagyobb a népszerűsége. Ennek meg is van az eredménye, a német játékosok a legeredményesebb közé tartoznak a világbajnokságok történetében.

Ausztria

Ausztriában több versenyt tartanak, amelyek nyíltak és bárki elindulhat rajta. Az évad végén összesítenek és hírdetnek végeredményt. Érdekes módon a világbajnokságra való kijutásra egy külön versenyt rendeznek.
A sógoroknál a Punz családról szól a Wizard versenytörténete. Minden eddigi világbajnokságra a családból kijutott valaki. 2 arany és 3 bronz érmet szereztek a család tagjai. Beate és Ignaz aranyérmesek, Tatjana és René bronzérmekkel gazdagította a családi vitrint.

Svájc

Svájcban egy nagy nyílt versenyen dől el ki juthat ki a világbajnokságra. Sokáig ugyanazokkal az arcokkal találkozhattunk a világbajnokságokon, aminek egy világbajnoki cím lett az eredménye Thomas Kessler jó játékának köszönhetően 2012-ben. 2014-ben azonban már 33 fő indult el az országos bajnokságukon. Úgy tűnik egyre népszerűbb náluk a Wizard. 2016-ban újabb világbajnokot ünnepelhettek a kis ország lakói Robert Laschkolnig személyében.

Görögország és Olaszország

Mindkét ország egyre aktívabban van jelen a világbajnokságokon, de a hazai versenyeikről nem igazán lehet információkat találni.

SG 2019.05.18.