A lehengerlő tiró

A Piatnik idén úgy döntött, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt tavalyi selejtezők és országos bajnokság után megadja a lehetőséget mindenkinek, hogy újra országos döntőben wizardozhasson, azaz nyílt versenyként hirdette meg a 2021-es Országos Wizard Bajnokságot. Az augusztusban meghirdetett októberi versenyre el is kezdtek záporozni a jelentkezések, amiket rendezőként öröm volt olvasni, mert többen jelezték, hogy mennyire hiányoztak a versenyek és örülnek, hogy újra lesz játéklehetőség kártyázni. Végül előzetesen 41-en jelentkeztek, majd október 9-re 30-an jelezték a biztos részvételüket. Ez a 30 ember hiánytalanul és időben megjelent a versenyen, ezzel beállítva az OB-k eddig létszámrekordját. 4 újoncot is avattunk.

Új helyszínen, a Kozák téri Közösségi Házban került megrendezésre az esemény. A 30 főre ideális volt a terem. Az asztalok már kevésbé, mert téglalap alakúak voltak, de már több helyen hozzászokhattunk ezekhez. A lebonyolítás a két évvel ezelőttihez hasonló volt, azaz 5 fordulós svájci rendszerű párosítással alapfordulók, majd a legjobb 4 játékos egy döntőt játszhatott. Sajnos a létszám miatt muszáj volt 2 darab 5-fős asztalt is kialakítani. Ezt középen tettük meg. Az asztaloknál az üléssorrendet véletlenszerűen döntöttük el, viszont az adott asztalnál az éppen vezető játékosnak egy olyan döntési lehetőséget adtunk, hogy ő mondhatta meg ki kezdje a játékot. Ez számomra a verseny alatt elég erősnek bizonyult, így vagy következőleg nem alkalmazzuk vagy éppen a leggyengébb játékos joga lesz inkább.

10 órakor kezdődött a verseny, 2 forduló után egy 45 perces ebédszünetet tartottunk. 17.30-ra sikerült befejeződnie a díjkiosztókkal együtt. Több érdekesség is volt a versenyen. A korábban említett ötös asztalokat sokan megszenvedték. Több játékos liftezett a 4-es és 5-ös asztalok között, ami eléggé nehezíti az egyes leosztások átgondolását. Lehet igazságosabb lett volna 6 darab ötfős asztalon játszani, de egyrészt igazi taktikai lehetőségeket a játékban négyfős asztalokon lehet kialakítani, másrészt a világbajnokság lebonyolítói is a négyfős asztalokat preferálják. Ettől függetlenül lehet gondolkozni azon, hogy hova helyezzük el az asztalokat a játékon belül. Azaz, hogy ne középre, hanem pl. a végére, de ezzel a gyengébben teljesítő játékosokat hoznánk még nehezebb helyzetbe, mert onnan még nehezebb lenne előre verekedniük magukat. Lehetett volna esetleg 4-4-5-4-5-4-4 felállást választani, de valószínűleg sehogy sem szerencsés ez.

Most is több parti hozott döntetlen játékpontokat, amiket a hibázások számával tudtunk feloldani, ezek persze főleg az ötös asztalokon fordultak elő. Nagyon érdekesen alakult az első asztal sorsa a versenyen. Lencsés Ákos ott kezdett és végig az asztalon tudott maradni. János Zsuzsi a második körtől tudott végig ott lenni. Én pedig a harmadik körben kerültem oda és maradtam rajta a döntőig. A negyedik játékosok egy körig tudtak csak itt játszani. Ahogy a múltkori OB-n, most is még a 3. asztalról is volt esélye játékosnak a döntőbe kerülni az utolsó fordulóban, de ez végül a 2. asztalról Bárczi Róbertnek sikerült győzelemmel, aki az előtte levő 4 fordulóban mindig a második helyet csípte meg. Két éve ketten nyújtottak az alapszakaszban kimagasló eredményt és a középmezőny volt rendkívül sűrű, most nyilván a nagyobb létszámnak is köszönhetően kiegyenlítettebb volt a mezőny és 5 pontonként követték egymást a játékosok. A nap fordítása Kenderesi Orsi nevéhez fűződik, aki az egyik partiban az első 5 leosztásban végig hibázott és -50 ponton állt, majd 5 jó telesítéssel megnyerte az asztalt. 4 darab 10/10-es tippelőnk is volt a versenyen, Balogh János, Bárczi Róbert, Markos Ede és Sütő Péter nyújtottak kimagaslót egy-egy partijukban. Ökrös Zsigmond volt a legjobb jós a versenyen. Az 50 tippjéből mindössze 11-et hibázott.

A döntő is érdekesen alakult. Volt olyan körünk, amiben minden játékos hibázott. Én álltam az utolsó leosztás előtt az élen, de Ákos egyrészt utánam mondott, másrészt jobb lapot is kapott, de ez is kevés volt most, mert a felülmondás nekem kedvezett.

7 év után lettem ismét bajnok, immár harmadszor. Összességében jó lapom volt, a döntőben több leosztásban kaptam két fehér lapot is, nem panaszkodhatok a lapjárásra, ahogy a szerencsére sem. Mert bár nem volt sok, de pont a legjobbkor segített.

Lencsés Ákos is harmadszor második teljesen megérdemelten. Végig az első asztalon játszott. A lapjárásra ő sem panaszkodhatott, ahogy Ede megjegyezte, egy N mindig van nála.

János Zsuzsi 6 év után játszott újra országos bajnokságon és a gimis wizardosból felnőtt wizardos vált. Mindent elmond a teljesítményéről, hogy az első táblán játszott szinte végig, az alapszakaszt 10 ponttal nyerte.

Bárczi Róbert hozta a döntőig a legkiegyenlítettebb teljesítményt a versenyen a négy második és egy első helyével. A döntő nem alakult szerencsésen számára. Ákos mögött ülni nem jó ómen senki számára.

Kenderesi Orsi végezett az 5. helyen, aki az első versenyén még tapogatózott most azonban megmutatta, hogy jó edzője van Robi személyében.

Ha Robi volt a legkiegyenlítettebben versenyző, akkor Borosjenői Kitti volt a legkevésbé az. Három első és két negyedik hellyel húzta be a 6. helyet.

7. Balogh János lett, aki szintén csak két pozíciót ismert tegnap, az elsőt és a harmadikat. Két első és három harmadik helyet hozott.

Ökrös Zsigmond mindig ott van a legjobbak között 8. helye nem meglepetés.

A Piatnik az első négy helyezettet egy-egy 25 éves jubilieumi Wizard kiadással díjazta, a győztes egy Carnival of Monsters társasjátékot is begyűjthetett.
Köszönet Faragó Sándor segítségéért, aki a Konica Minolta képviselőjeként gyönyörű játszmalapokat és okleveleket biztosított a verseny számára.

4 hibás játszmalapunk volt a 36 darabból, ebből 3 darab az utolsó fordulós. Egyértelműen a fáradtság számlájára lehet írni a hibázásokat. Ezért mindig figyeljünk oda az író munkájára és ellenőrizzük sűrűn a beírt értékeket.

Szólj hozzá!

WC Captcha + 87 = 95