Tippek, trükkök

Összeszedtem egy-két tippet, egyszerűsítést arról, hogyan tudjuk a Wizard partikat gördülékenyebbé, jobban követhetővé tenni.

Ülési sorrend, kezdőjátékos eldöntése

Legegyszerűbben mi úgy szoktuk csinálni, hogy a kártyákat megkeverve minden résztvevő húz vagy kap egy lapot a pakliból. Óramutató járása szerint, a kapott lapok növekvő sorrendjében foglaljuk el a helyünket az asztalnál. A legnagyobb lapot húzó játékos lesz a kezdő, a tőle jobbra ülő oszt neki először. Ezzel elkerülhetők a miért pont xy előtt ülök és a már megint én kezdek sirámok. 🙂

Adu helye

A kártyás játékokban leggyakrabban azt látom, hogy a pakli alá csúsztatják be a felcsapott adut, azonban így sokszor előfordul, hogy akik a pakli másik oldalán ülnek nem látják mi is az adott lap. Egyszerű megoldás, hogy a pakli tetejére rakjuk az adut, így minden oldalról tökéletesen látszódik.

Adu helye - Wizard tippek, trükkök

Jóslások, ütések jelölése

Még versenyeken is elő-előfordul, hogy sokan csak egy halomba tartják a saját ütéseiket. Ha nincs jelölőnk, akkor is sokkal jobb, ha egy-egy ütést összefogva keresztbe helyezünk el egymáson vagy egymás mellé tesszük őket, ezzel is korrekten jelezve a többi játékos felé mennyit vittünk.
Persze a legjobb, ha van jelölőnk a jóslások mutatására. Ezeket később a megszerzett ütésekre rakva mindenki pontosan láthatja mennyit ütöttünk eddig és még mennyit szeretnénk.

Hivatalos jelölő érmék - Wizard tippek, trükkök

Két hivatalos fém jelölőt adtak ki eddig a Wizardhoz.
Az ezüst színű eredetileg a 2011-es Amigo jubileumi fém dobozos Wizard kiadásához járt, de később külön is megvásárolhatóvá tették. Az idő előrehaladtával egyre nehezebb beszerezni mind a fémdobozos kiadást, mind külön az érméket, de Németországban még biztos található belőlük.
Az arany színűt a U.S. Games Systems forgalmazza. Ez megvehető tőlük is közvetlenül, illetve Amazonról és eBay-ről beszerezhető 25-ös csomagban vagy akár egyenként is.

Pontozó, hibás ütések jelölése

A selejtezők esetén nincs döntetlen kérdés, de az országos bajnokságon, illetve a világbajnokságon a döntetlenül végző játékosok között először a helyes jóslások száma dönt. Én a 2011-es világbajnokságon a kanadai versenyzőktől lestem el a karikázásos jelölést. Azaz, a hibás jóslás estén bekarikázzuk a jelenlegi pontot.

Pontozó - Wizard tippek, trükkök

A mellékelt képen többfajta jelölést is láthattok.
Az első a világbajnokságokon már pár éve alkalmazott írásmód. A jóslások után az adott körben szerzett pont is jegyzésre kerül, így egyértelműen látszanak a helyes és helytelen tippelések.
A második képen magát a jóslást karikázta be az író. Így talán kevésbé zavaró a pontok megtekintése a játék után.
A harmadik képen a biztosra menést látjuk. Jelölve vannak az adott kör pontjai, de még karikázás is történik. 🙂

Ha van hasonló ötletetek, tippetek a játékhoz a hozzászólásban ne legyetek rest leírni őket!

Szólj hozzá!

WC Captcha 9 + = 14