Új lebonyolítás, új győztesek

A tavalyi helyszínen, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alagsorában került megrendezése a IX. Országos Bajnokság. Az eddigi középdöntős lebonyolítás helyett idén svájci rendszerű párosítással 20 játékos mérte össze az erejét.

35 játékos szerzett kvalifikációt a bajnokságra, de az időpont úgy tűnik sokaknak, köztük nagyon erős játékosoknak, korábbi bajnokoknak nem kedvezett és csak 22-en jelezték a határidőig a részvételüket. Muszáj volt a szokásos lebonyolítás helyett máson gondolkozni, hiszen négyes asztalok mellett így ötös asztalokon is folyt volna a párharc. 2017 májusában egy homoludens.hu kupán kipróbálásra került a végig svájci párosításos verseny, ami jól működött, de a többszörös párok miatt nem aratott osztatlan sikert. Ettől függetlenül egy OB-n szerintem és a Piatnik szerint is fontos, hogy a legjobbak végezzenek az élen, ezért úgy döntöttük megpróbáljuk a svájci rendszerű lebonyolítást és a középdöntőt elhagyjuk, ezzel a világbajnoksági szisztémára jobban hasonlító versenyt hozunk létre. A jelentkezési határidő után azonban két játékos úgy döntött az Aranyásók versenyen méretteti inkább meg magát így a döntőnk végső létszáma 20 főre redukálódott. Így már maradhatott volna a régi rendszer, de nem szerettünk volna már ugrálni a lebonyolítások között és végül maradt a svájci rendszer. 5 alapforduló, majd a legjobb négy játékos egy külön döntőben döntötte az első négy hely sorsát.

A játékosok pontosak voltak és mind a 20-an megjelentek a 9:30-as kezdésre így időben indulhatott el az első forduló, amit a Wizard Pont alapján sorsoltam össze a sakkversenyekhez hasonlóan, azaz a mezőnyt elfelezve a legjobbak a mezőny második felének legjobbjaival kerültek össze. A második fordulóra még párok sem alakultak ki, így mindenkinek biztosan jutott az egész verseny alatt 6 különböző ellenfél. Partik rendkívül izgalmasak voltak, főleg az első asztalokon a kiegyenlített erőviszonyok miatt. Sok döntetlen játékpontnál kellett hibázást és teljesített bemondásokat megnézni.

3 forduló után egy 40 perces ebédszünet következhetett, majd indulhatott a hajrá, az utolsó 2 forduló. Az 5. fordulóra szépen összesűrűsödött a mezőny, olyannyira, hogy még a 3. asztalról is volt esély a döntőbe kerülésre. Végül Gárdonyi Zsuzsának, Kis Leventének, Ökrös Zsigmondnak és Szűcs Gábornak sikerült egy hatodik fordulót is játszania. A döntő sem volt olyan sima, mint tavaly. Az utolsó két leosztás előtt a vezető és utolsó játékos között csak 80 pont különbség volt. Az utolsó leosztásnak Levente úgy mehetett neki, hogy ha csak egyet ront bajnok és így is történt. Második helyre Gábor futott be, harmadik a 7-es bemondását teljesítő Zsigmond lett, Zsuzsa mindössze 70 ponttal maradt le az elsőtől és végzett a negyedik helyen.

Levente először bajnok, jól látható, hogy az eddigi három országos versenyén milyen szépen fejlődött. Két győztes parti után becsúszott neki egy harmadik és egy negyedik hely, majd egy újabb győztes partival jutott a döntőbe harmadikként.

Gábor idei évada fantasztikus menetelés, hiszen a téli selejtezőt megnyerte, a nyárin második helyen végzett. A mostani versenyen végig az első asztalon játszott és elsőként jutott a döntőbe, ahol csak hibázási számban maradt alul. Megérdemelt a sikere.

Zsigmond tavaly is harmadik helyen végzett, sőt Wizard Pontja is hasonló a tavalyi versenyéhez képest. Kiegyenlített a játéka, hisz az idei selejtezőkben is az élmezőnyben végzett.

Zsuzsa tavaly lemaradt a döntőről, idén végig nagyon jól játszott az alapfordulókban, a döntőre talán kicsit elfáradt, de kis betegséggel is küzdött, örülök, hogy végig tudta játszani a versenyt.

5. helyen Somogyi Gábor végzett, aki 5 ponttal maradt le a döntőről. Faragó Sándor végzett a 6. helyen, aki a kettes asztalnál hátrébb nem játszott, pechére az utolsó két fordulóban nyújtott kevesebbet és emiatt maradt le a döntőről. 7. a tavalyi döntős Rózsa Dávid lett, játéka egyre jobb, a homoludens.hu műhelyében egyre erősödnek a játékosok. A 8., utolsó automatikus kvalifikációt jelentő helyre Shaltout Alex Ali futott be, aki szintén folyamatos fejlődést mutat mióta a Wizard beszippantotta.

A Piatnik az első 4 helyezett teljesítményét társasjáték ajándékkal honorálta és szokásosan az első 2 helyezettet kiviszi a világbajnokságra, ami idén Belgiumban kerül megrendezésre.

A Dicsőségfalunk is rendesen megváltozott a verseny után, hisz sikerült megcsinálni az első 10-es bemondást, Szabó Tamás 4 varázslóval és egy bolonddal tarolt egyet az utolsó leosztásban. Sikerült két 8-as bemondást is teljesíteni, ami szintén ritka, Kovács Péter és Csányiné Eszter húzták be. Szűcs Gábor volt a verseny legpontosabbja, átlagosan 7,5 helyes tippje volt partinként. Kassai Györgynek és Icsei Gergelynek sikerül egy-egy 10/10-es partit csinálnia. Icsei Gergelyé a legtöbb játékpontos parti is, mindössze 10 ponttal maradt le az eddigi csúcstól, 470-et teljesített az egyik játszmájában.

A verseny időben 17 órakor be tudott fejeződni, de azért még mindig lehetne javítani a játszmák sebességén. A 26 játszmalapból 5 volt hibás, de ebből csak 1 olyan volt, ahol nem lehetett javítani és egy sem, ami helyezésről döntött volna. Ez is mindenképpen javulás. A 5 hibából 4 az utolsó leosztás leírásában volt, úgy tűnik itt némi kapkodás van már. Izgalmas versenyt hozott a svájci lebonyolítás, én úgy gondolom megfelelően működött, de talán 24, még inkább 28 játékosnál jönne ki az erőssége, ahol sokkal kevesebb pár alakulhatna ki. Jövőre talán ez is tesztelődhet majd.

Szólj hozzá!

WC Captcha 4 + 1 =