budapest - címke cikkei

Az országos bajnokság egy döntős szemével

Két kecskeméti döntő után idén új helyszínen rendezték a Wizard országos bajnokságot, egy pesti művházban, nagyon tágas helyen. Akár százan is elfértünk volna, ehhez képest sajnos a 20 fő is csak néhány beugró emberrel jött össze, ez a része mindenképp csalódás, ilyen kis létszámú OB utoljára 4 éve volt. A szervezésre viszont nem lehet panaszom, és az ellenfelekre sem, idén nem voltak a tavalyihoz hasonló hibázások, kiegyenlített, erős mezőny gyűlt össze. Az alapszakasz most csak 3 fordulós volt, és a versenynek ez a része a művház nagy termének színpadán zajlott. Közben néhány lépcsőfokkal lejjebb néhány asztalnál Piatnik játékokat próbáltak ki az érdeklődők, hangulatos volt az egész rendezvény.

Az 1. fordulóból Faragó Sanyi magyarázása maradt meg leginkább, pedig nem is a mi asztalunknál ült, de annyit beszélt, hogy nehéz volt másra figyelni. 🙂 Mindemellett beállította az OB-csúcsot, amit már eddig is ő tartott, 480 ponttal és 10/10-es találati aránnyal. Gratulálok! Sanyi híresen sok pontot szokott szerezni, de a 480 pont mindenképp extrémnek számít, különösen hogy már másodszor sikerült neki. Közben én is megnyertem a saját partimat, hozzáteszem hatalmas szerencsével, Simon Robi előtt.
A 2. fordulóban Mandics Zoli nyert az asztalunknál, ezzel 2 forduló után egyedüli 100%-osként biztos továbbjutónak mondhatta magát, három másik ember pedig biztos kiesőnek tűnt, de a többségnek az utolsó fordulóban dőlt el a továbbjutása.
A 3. fordulóban aztán 2 új embert is megismerhettem, Csányiné Eszter férjét és Kis Leventét, és egy hangulatos partiban végül elcsíptem a 3. helyet. Az asztalunknál két embernek is sikerült 3 egymás utáni bemondással bravúros 190 pontot szerezni, így esélyünk se volt Csányi Janival az első 2 helyre. Ekkor még izgultam kicsit a 95 meccspontommal, főleg azért, mert volt egy asztal, ahol bizonyos sorrend esetén akár mind a 4 ember továbbjuthatott volna. Végül azt az asztalt Dalos Dorka nyerte és így bejutott a legjobb 8 közé, amit azért érdemes kiemelni, mert kb. 3 évente egy embernek szokott sikerülni a továbbjutás úgy, hogy egy utolsó hellyel indítja a versenyt. Végül az én 95 pontom is elégnek bizonyult, az igazi izgalom a 8-9. helyen volt: Simon Robi azonos meccsponttal állt a korábbi világbajnok Suba Gergővel, végül is a több játékpont Robi javára döntött.

A rájátszás kicsit szokatlan módon már más helyszínen zajlott. Mivel a nagy teremben egy újabb rendezvényre készültek, felvonultunk egy kisebb terembe, ahol 2 asztalon folytatódhatott a verseny az elődöntőkkel. A többiek közül alig maradt valaki, nagyon családias volt a légkör (ennyiben mindenképp eltért a korábbi rájátszásoktól). A mi asztalunkhoz került az alapszakaszban két legtöbb játékpontot szerzett játékos (Faragó Sanyi és Markos Ede), érdekesség, hogy 2012-ben pont ők ketten képviselték hazánkat a VB-n. Végül azonban nem nekik, hanem Mandics Zolinak és nekem sikerült a döntőbe jutás. Elég sokat hibáztam én is, meg a többiek is, egy kicsit kaotikusnak éreztem az egészet, pedig ekkor még hátra volt a java. 🙂 Közben a másik asztalon a 2 OB-újonc nem bírt az 5. OB-jükön résztvevő Lencsés Ákossal és Simon Robival.

És ezzel elérkeztünk a döntőhöz. Előrebocsátom, hogy fontos meccsen soha ilyen sok hibát még nem láttam. Az első néhány leosztás után már látszott, hogy Robit nem nagyon lehet befogni, az 5. leosztás után 160 ponttal állt hiba nélkül, míg nekünk hármunknak összesen -30 pontunk volt, és a 15 tippünkből összesen 4-et találtunk el. Ez kicsit el is vette az egész döntő komolyságát, ha jól láttam, még a szervezők sem bírták mosolygás nélkül. Innentől nyilván a 2. hely volt a reális cél, és egészen a végéig erre mindhármunknak meg is volt az esélye. Az utolsó leosztás nagyon izgalmasra sikeredett, kis túlzással az utolsó lapon múlt a 2. továbbjutó hely. Végül Ákos lett a befutó, és ezzel kijutott 2. vb-jére, Robi pedig először jutott ki, mindkettejüknek nagy gratula!

Összességében nagy élmény volt a verseny! A hangulata is jó volt, és személy szerint nekem ez volt a 2. legjobb OB eredményem eddig, egyedül a kis létszámot sajnálom, a tavalyi 30 fő alapján már 40-50 főt vizionáltunk Gergővel, ettől még messze vagyunk.

Egyre többen vagyunk!

A tavalyi első Wizard Tél verseny beszámolóját ezzel a gondalattal fejeztem be: Remélem máskor is találkozunk az újoncokkal Wizard versenyen és jövőre is tudunk ezen az eseményen akár még nagyobb szabású Wizard versenyt rendezni.
Rettentően örülök, hogy az idei Társasjáték Ünnepen 32 résztvevős versenyt sikerült lebonyolítani és a tavaly megismert játékosok közül többen már rutinos versenyzőkként tértek vissza. A mostani párharcon a játékosok fele újonc volt. A helyszíni visszajelzésekből merítve biztos vagyok abban, hogy a mostaniak közül is találkozunk majd a későbbi megmérettetéseken.

35 nevezés futott be a megadott határidőig. Ebből volt 3 olyan nevező, aki játéka kérdéses volt, mert Társasjátékos Olympián is megmérette magát. Három játékos volt, aki végül nem jött el, de a helyszínen is voltak érdeklődők, akik közül végül hárman be is ugrottak. Szerencsére sikerült 4-el osztható létszámot kialakítani, köszönet érte az utolsó beguró Nikinek, így mindenki játszhatott, aki szeretett volna. 8 asztalon indult el egy kis csúszással a játék. A vártaknak megfelelően egy forduló 1 órát vett igénybe. Nem könnyű a szervező szerepe, mert szuper dolog beszélgetni a partik alatt és kényelmesen játszani, de akik magasabb célokat tűznek ki maguk elé törekedniük kell a gyors játékra. Ahogy az elején jeleztem a világbajnokságon 45 perc van egy 10 leosztásos partira. Én szívesen tartanék lazább versenyeket, nagyobb szünetekkel, de sajnos a Ünnep szervezői már így is sokallták a 4 és fél órát a Wizard versenyre.

Az eddigi visszajelzések alapján a véletlenszerű párosítás mellett van a játékosok többsége a svájci rendszerű versennyel szemben. A célom az volt a versenyen alkalmazott szisztémával, hogy a kettőt ötvözzem és mindenki 4 fordulót játszhasson. Lehet ide jobban illett volna egy döntős megoldás kiesésekkel, de úgy gondolom jól működött ez az öszvér rendszer. A manuális számolás is szerintem elég rövid idő alatt megtörtént néhány játékos segítségével. Érdekességképpen megemlítem, hogy a legpechesebb játékos 7 helyet esett vissza a negyedik fordulós teljesítményével a harmadik fordulós helyezéséhez képest, de volt olyan versenyző, aki viszont 10 helyet javított az utolsó fordulóban. Én úgy gondolom jobb a végén azokkal játszani, akikkel egymás helyezéséről döntünk, semhogy egy véletlenszerű párosítás esetén mondjuk az első helyről az utolsó helyen álló játékos döntsön egy adott asztalnál.

A 4 forduló lehet pár újoncnak sok volt, de úgy érzem szükséges ennyi a valódi játékerő felméréséhez. A verseny meghirdetésénél jeleztem a verseny hosszát. Korábban lelépni a versenyről a többiekkel szemben nem korrekt viselkedés. Illetve, ha már így dönt valaki illene legalább a szervezőnek jelezni ezt a lépést. Szerencsére sikerült jól megoldani a kényelmetlen helyzetet. Abban természetesen hibás vagyok, hogy szervezőként nem kellene játszanom, de míg nem kéthetente van Wizard verseny addig nehéz lenne kihagynom egy-egy ilyen alkalmat tekintettel arra, hogy imádom ezt a játékot. 🙂

De térjünk vissza pozitívumokhoz. A verseny közben hozzám nem jutott vissza semmilyen renonsz probléma, nem merültek fel vitás kérdések, ennek rettentően örülök, főleg ennyi újonc mellett. A játéklapok is jól vezetettnek tűnnek első átnézésre. Sok mosolygós arcot láttam a verseny végén, remélem mindenki kellemes élményekkel távozott és sokatokkal tudok találkozni egy következő alkalommal is. Köszönöm minden résztvevőnek a korrekt játékot. Gratulálok a legjobbaknak! Köszönet a Piatniknak támogatásért, az ajándékokért és jegyekért. Köszönöm Szűcs Gábornak a versenyen készített képeket.

Nagyon szívesen veszek minden ötletet a verseny még jobbá tételével kapcsolatban, akár itt hozzászólásban vagy a Facebookon is.

A Wizard Tél 2017 részletes végeredménye

VII. Országos Wizard Bajnokság 2017

Helyszín: Csokonai Művelődési Ház – 1153 Budapest, Eötvös u. 64-66.
Időpont: 2017.09.23.
Rendező: Piatnik
Résztvevők száma: 19+1
Lebonyolítás: 3 fordulós alapszakasz 4 fős asztalokkal. 8 fős középdöntő az alapszakasz első 8 játékosával két 4-es asztalon. Döntő a két középdöntős asztal első két-két helyezettjével.
Pontozás: +/- szabály. A döntetlen mindenképpen eldöntésre került.
Tovább »

II. homoludens.hu Wizard Kupa

Helyszín: Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház, Budapest XIII. kerület, Dagály u. 15/a.
Időpont: 2017.05.27. 9:30
Regisztráció: 9 órától
Eredményhirdetés: 16:30
Rendező: homoludens.hu Egyesület
Résztvevők száma: 18
Lebonyolítás: 4 fordulós alapszakasz 4 és 5 fős asztalokkal svájci rendszerben. 8 fős középdöntő az alapszakasz első 8 játékosával két 4-es asztalon. Döntő a két középdöntős asztal első két-két helyezettjével.
Pontozás: +/- szabály. A döntetlen mindenképpen eldöntésre került.
Tovább »