A 2-es ütőlap – Wizard döntő a Társasjátékos Olympián

A Társasjátékos Olympia idei versenypalettáján a Wizard is szerepelt. Az Olympia döntője a Társasjátékok Ünnepe rendezvényen került megrendezésre a Lurdy Házban. A Wizard a második nap első versenye volt. Szerencsére, ugyanis a döntő parti végül 17 órakor fejeződött be.

A Társasjátékos Olympiát 2012-ben a Nebuló XXI. Alapítvány és a Társasjátékos Klub indította el. Az első évben szerepelt a Wizard a programon, utána valamiért kikerült, de idén ismét kipróbálhatták magukat a klubok legjobbjai, ki közülük a legjobb varázsló. Némi késéssel végül 22 induló vágott neki a varázslómesterré válás rögös útján, 3 négyes és 2 ötfős asztalon. A versenyen a jelenleg érvényben levő, az országos versenyre is selejtező szabályt használtuk (10 körös menetek, eredeti kanadai szabály és nincs döntetlen eldöntés a meccspontok tekintetében). A legtöbb versenyzőnek sok újdonság volt benne, de úgy vettem észre semmiféle gondot nem okozott a játék indulásától kezdve ezek helyes alkalmazása. A jó hangulatú verseny első 3 alapfordulója közel négy óra alatt ment le. Ez nagyon sok. Sajnos más versenyek is folytak és a koordináció nem volt egyszerű, de a jövőben erre mindenképpen oda kell figyelni és figyelmeztetni a játékosokat a 45 perces fordulók betartására. Egyrészt túlgondolkodni egy-egy lépést sincs értelme, másrészt az országos döntőn és a világbajnokságon is időlimit van, amit nem árt megszokni mindenkinek minél hamarabb.

wizard-tarsasjatekos-olympia-2012-01

A középdöntőbe 95 ponttal lehetett bekerülni, azaz egy nyertes asztal mindenképpen kellett. A törvényszerű egy rossz parti a döntőbe 100%-os teljesítménnyel jutó Ernő számára a középdöntőben jött el, a 8-as egyetlen hölgy tagja is a középdöntőben vérzett el, így a döntőbe négy úriember jutott. Ketten a Mensa, egy-egy fő a homoludens.hu és az Esztergomi Társasjáték Klub képviseletében. A döntő rendkívül izgalmasra sikeredett. Balázs, aki a középdöntőben aratott, kicsit korán lemaradt és hamar elszálltak az esélyei az első helyekért vívott harcban. A nagyon jól játszó Zoli a kritikus 11-12-es leosztásoknál hibázott, így a végére Ádám és Ferenc küzdelme folyt az első helyért. Az utolsó leosztás előtt Feri 30 ponttal vezetett, de Ádám osztotta az utolsó kört, ami jelentős előny. Feri 3-at mondott, Zoli 0-át, Balázs egy hetessel próbálkozott szépíteni az eredményén. Ádámnak legalább 7-et kellett volna mondania, mert a döntetlen Ferinek kedvezett, a kevesebb hibája miatt, de csak 5-öt tudott, így a győzelméhez Feri rontása kellett. A bemondások száma megegyezett az ütések számával, így Ádámnak nem volt könnyű dolga, esetleg besokaltatni tudta volna Ferit, mert előtt ült. Feri viszont jó lapot kapott és magabiztosan játszva teljesítette a bemondását, ahogy mindenki más is az utolsó körben. Így Feri lett a bajnok, Ádám a második, a képzeletbeli bronzérem Zolié lett.

wizard-tarsasjatekos-olympia-2012-01

A néha zajos helyszín és a nem éppen Wizardhoz kitalált asztalok ellenére szerintem jól, kellemes hangulatban telt a verseny, egyedül az idő az, amin muszáj faragni a jövőben. Kritika az asztalok leosztása esetében fogalmazódott meg, de a véletlenszerű ültetés nem hiszem, hogy a legrosszabb megoldás lenne. Én nem láttam sehol semmilyen kirívó esetet, sportszerű légkörben zajlott minden parti.

A verseny ugyan nem volt bejelentett országos selejtező, de mivel pontosan a meghatározott szabályok szerint zajlott én úgy gondolom az első két helyezett automatikusan részt vehet jövőre az országos bajnokságon.

Részletes eredmények
Képgaléria

Szólj hozzá!

WC Captcha 93 − = 86