3+1 online Wizard játéklehetőség

Szeretném bemutatni az általam ismert online Wizard játékokat, amivel társ hiányában, illetve távolsági problémák esetén lehet játszani az interneten, illetve mobil eszközökön.

BrettspielWelt

Kezdem a talán legismertebb és legnépszerűbb BrettspielWelt német oldallal. Itt már 7 éve, 2007 vége óta lehet a Wizarddal játszani. Ehhez regisztrálni kell, majd Java képes böngészővel lehet egy külön ablakban a játékklienst elindítani. Fölül a menüben a Lobby-ból indulva jobb oldalon a FamilienSpiele menü alatt találjuk meg a Wizardot. Rákattintva különböző asztalokat látunk jobb oldalt. A pirosak a szabad asztalok, amiből egyre kattintva alul nyithatunk egy új játékot a paraméterek megadásával és utána várhatjuk a játékostársakat. Beszállhatunk a zöld színű asztalokhoz is, ahol már meghatározták az adott asztal feltételeit és játékosok várnak a kezdésre. A kék asztalokon már folyamatban lévő játékok vannak.

Wizard a BrettspielWelt oldalon

Lehetséges beállítások között van a nem lehet egyenlő, az egyszerre történő jóslás és a versenyszabály is, amikor csak 10 meghatározott leosztást játszanak a játékosok.
Érdekes opció az úgynevezett mixelt variáció, amit a 2008-as német bajnokságon alkalmaztak az alapfordulók során. Az első hat fordulódban titkosan jósolnak a játékosok, 7-14-ig a nem lehet egyenlő szabály szerint, majd a 15 körben újra titkosan.

Wizard a BrettspielWelt oldalon pontozó

Mostanában nem játszottam itt, de régen azért nem kedveltem, mert a versenyszabály szerinti asztalomhoz sosem volt elég jelentkező. Általában a titkos jóslás és a teljes játék szerint játszanak a játékosok, amit én annyira nem kedvelek, mert hihetetlen bemondások szoktak születni és az csak káoszhoz vezet. Ha jól emlékszem itt nincs gépi játékos sem és ha valaki kilép, akkor megszakad a játék, ez se túl kellemes.

Wizard Cards Live

Nemrég fedeztem fel és a Facebookon már ajánlottam a Wizard Cards Live nevű androidos programot. Ezt mobilra, táblagépre vagy androidot futtatni tudó bármilyen eszközre feltehetjük a Google Play áruházból elérve. A qsoft által fejlesztett és valószínűleg 2014 legelején induló programban lehetőség van mesterséges intelligencia ellen is játszani. Alapból a program ingyenesen letölthető, egyes opciókért kell a játékban fizetni. A pakli itt az eredeti amerikai változat, azaz francia kártya alapú. 3-6-fős partik játszhatók, alap és kanadai szabállyal. A versenyszabály szerinti 10 leosztás, a titkos és késleltetett jóslás már fizetős opció.

Wizard Card Live

A kezdésnél egy nicknevet megadva elkezdhetjük gyűjteni a pontjainkat, amivel egy toplistára verekedhetjük fel magunkat. Különböző pontokat elérve rangokat is kaphatunk. Föld, víz, tűz stb. varázslók lehetünk. A pontozás egy adott játék végi helyezésünktől és a játékosszámtól függ. Ezt részletesen megtaláljuk a játékban a szabályok leírásánál. Még kétfajta rangsorolás található a játékban. Az egyiken az átlagosan szerzett pontjaink, az utolsón pedig az első kettőn elért összhelyezésünk alapján rangsorol a program. A játékban lehetőségünk van élő ellenfelek ellen is játszani, így akár ismerősökkel is játszhatunk, ha esetleg személyesen nem tudunk találkozni.

Wizard Card Live pontozó

A mesterséges intelligencia elég könnyen kiismerhető, de a leosztások miatt mindig akadnak érdekes helyzetek és partik. Minél több gépi játékos ellen játszunk annál nehezebb a dolgunk, cserébe több pontot ér sikerünk. Nehéz megmondani segíti az ilyenfajta játék a Wizard tudásunkat. Alapvetően másként kell a gépek ellen játszani, ez biztosan nem jó, viszont adott leosztások kezelését elég jól lehet tanulgatni a játékok során. Az sem elhanyagolható, hogy rettentő gyorsan le lehet zavarni egy-egy partit és mindig kéznél lehet, ha kedvenc játékunkkal szeretnénk egyet játszani.

WIZARD Card Game

Van Androidra még egy Wizard játék, ami Ken Fisher kiadója készített. Én csak a demo verzióját próbáltam, mert a teljes az fizetős, konkrétan most 430 forintba kerül, szóval nem egy nagy összeg amúgy. A demo elmarad a fentebb említett másik programtól. A puritán grafika mondjuk semmit nem jelent, de jóval kevesebb a választható opciók száma is. Csak normál és egyszerre való jóslás van és hatan nem játszható. A demóban csak az első öt leosztás próbálható ki, ebből nem igazán lehet következtetni a mesterséges intelligencia erősségére. Aki kipróbálta a teljes verziót örülnék, ha egy hozzászólásban közzétenné a tapasztalatait.

Wizard Cards játék

Wizard Cards

A +1 igazából a játék hivatalos weboldaláról letölthető kliens lenne, amin az amerikaik az online versenyüket is játsszák, de ez az én rendszeremen valamiért nem indult el. Próbáltam a neten utánajárni a hibának, de semmilyen megoldást nem találtam. Ken Fisher a BoardGameGeeken jelentette be, hogy újraírják a programot és képes lesz online világbajnokság lebonyolítására is. Elvileg 2015 január elsejére jön. Kíváncsian várom!

Szívesen várom a hozzászólásokban a tapasztalatokat a fentebbi játékokkal, esetleg ha máshol tudtok még online Wizard lehetőséget azt is osszátok meg!

1 hozzászólás “3+1 online Wizard játéklehetőség

  1. balijani

    A BrettspielWelten ha kilép valaki, akkor új ember beléphet a helyére, de általában 1-2 perc várakozás után elszivárog mindenki.

Szólj hozzá!

WC Captcha 89 − 88 =