Ákos a csúcsra ért

Lencsés Ákos két korábbi második helye után a VIII. Országos Wizard Bajnokságon bizonyította be, hogy idén ő a legjobb varázsló. A 28 fős versenyen Icsei Gergely futott be a második helyre, akinek az első még gyerekként végigjátszott OB-ján 10 ponton múlt a VB-re való kijutása.

Új helyszínen, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alagsorában a homoludens.hu és Piatnik szervezésében került sor a 2018-as, immár nyolcadik alkalommal megrendezett legrangosabb Wizard versenyre, az országos bajnokságra. Bár a pincehelység először szűknek tűnt, összességében a teljesen szeparált voltával jó helyszín volt a versenyre. Az asztalok kifogástalanok voltak a filc borításukkal. A múzeum egyedüli hibája a büfé hiánya volt, de a hosszabb szünetben a közeli étteremben tudtak az arra vágyók meleg ételt fogyasztani. 28 fő kvalifikált a versenyre és mind a 28 meg is jelent, így 7 asztalon indulhatott el a megmérettetés.

A korábbi hagyományokra visszatérve 4 véletlenszerűen sorsolt alapfordulóval indult a bajnokság, ami után a legjobb 8 fő két asztalon játszott egy újabb fordulót, amiről a két-két legjobb jutott a döntőbe. Idén nem volt 100%-os teljesítmény a 4 alapforduló után. Rózsa Dávid 165 ponttal zárta első helyen az alapszakaszt. Ökrös Zsigmond 140 ponttal volt második és utána 5 130 pontos játékos jött, sorban Suba Gergely, Lencsés Ákos, Szabó Ágnes, Kis Levente és Icsei Gergely. Végül 125 pont kellett a 8-as döntőhöz, Gárdonyi Zsuzsa volt a szerencsés 8. és még játékpontokat sem kellett nézni, mert egyedül ő szerzett ennyit. Balogh János, Tamás Roland és Vodicska Ferenc volt idén a legpechesebb, mert bár két győzelmet is szereztek az alapfordulók során, de a másik két partijukban elért eredményeik nem voltak elegek a középdöntőhöz.
A középdöntő két asztalára helyezések szerint lettek ültetve a játékosok. Felmerült bennem, hogy lehet ezen úgy kellene változtatni, hogy figyelni kellene arra elsődlegesen, hogy az első két helyen végzett játékos külön asztalhoz kerüljön, de ezen túl inkább azt kellene a nézni, hogy minél kevesebb olyan pár alakuljon ki, akik az alapfordulóban már találkoztak. Ugyanis az egyik asztalon 3 olyan játékos is ült, akik az első fordulóban is összekerültek egymással.

A döntőbe Lencsés Ákos, Icsei Gergely, Rózsa Dávid és Ökrös Zsigmond jutott. A korábbi döntőkhöz képest kicsit máshogy alakult a játszma, Ákos és Gergely is elhúzott, a másik két játékos a 12. fordulóban nagyon messze volt tőlük. A végére mégis izgalmas lett, mert bár Gergely vezetett az utolsó forduló előtt, de előnye 30 pontra olvadt. Úgy alakult azonban, hogy két bolondot is kapott az utolsó körre, így nem tudott hibázni. Gergely idén sem panaszkodhatott a lapjárásra, de nagyon sok magas jóslását teljesítette így utazhat Varsóba december elején. Gyenge lapokkal senki nem lehet bajnok, de Ákos a jó lapjait tökéletesen használata és megérdemelten nyerte meg a versenyt. Rajtuk kívül Simon Robinak is szurkolhatunk majd Lengyelországban, aki a tavalyi VB-n elért döntős helyezése jogán utazhat.

Az első három helyezett érmeket vehetett át, a középdöntőbe jutottak okleveleket kaptak. A Piatnik jóvoltából az első 4 helyen végzett játékos különböző játékoknak örülhetett.

3 alapforduló után tartottunk egy 45 perces szünetet. Sajnos még mindig előfordult, hogy egy-egy asztal nem tudta tartani a 50 perces forduló időt, de így is díjkiosztóval együtt 17:30-kor be tudtuk fejezni a versenyt. Nagyon örültem, hogy szabálytalanság nem merült fel, de sajnos a pontozólapok most is tartalmaztak hibákat. Ez az én hibám is, mert erre elfelejtettem felhívni a figyelmet, hogy a játékot papíron vezetőn kívül a mellette ülő is nézzen rá mindig a papírra, hogy helyesen kerülnek-e felvezetésre a számok. Alapvető hiba a kettőt hibázóknál a tízzel kevesebb pont beírása hússzal kevesebb helyett.

Érdekesség, hogy ez az OB magasan a top a WP átlagpontjával a többi országos bajnokság között, azaz ez volt az eddigi legerősebb játékosállományú verseny, szerintem érezhető is volt, annak ellenére, hogy 9 újoncot is avathattunk. Szabó Ágnes volt közülük a legeredményesebb, a középdöntőig jutott.

Szólj hozzá!

WC Captcha 68 − 67 =