Wizard Pont változások

Pár éve vezettük be a Wizard Pontot egy-egy játékos teljesítményének mérésére. Az aktuális értékek a Játékos adatlapon tekinthetőek meg. 3 év után ideje volt megvizsgálni, hogy jól működik-e, jól mutatja-e a Wizard játéktudást.
Három változtatást tettünk meg rajta, ezek ismertetése következik az alábbiakban.

A 4 fő jellemzőn semmilyen változtatás nem történt, azaz a megelőzött ellenfelek, a helyes tippek, az elért meccspontok és játékpontok száma ugyanolyan arányban a Wizard Pont alapja mint eddig.

A legkevésbé jelentős változás, hogy eddig 0 és 1000 pont között mozgott a WP, ezt nagyobbra vettük 0 és 3000 pont közé eshet ezentúl. Ez két okból történt. Egyrészt egyre több játékos van, így két játékos között jobban szemléltethető a különbség, kvázi kevesebb azonos ponttal rendelkező varázslótanonc van. A másik ok, hogy így az egyéni teljesítmény is jól látszik. Jó példa a saját játékom a most befejeződött OB-n. Ugyanis az 1000 pontos rendszer szerint pontosan az eddigi 8 éves átlag teljesítményemet sikerült produkálnom a mostani megmérettetésen, míg a 3000-es rendszer szerint -2 WP kimutatható.

A másik változtatás, hogy eddig, aki 50 ellenfélnél kevesebbel játszott, annak némi negatív korrekciót alkalmaztunk a pontjában, kvázi azért, hogy egy jól sikerült, akár szerencsés teljesítménnyel ne ugorhasson egy újonc mindjárt a lista elejére. Ezentúl nem alkalmazunk semmilyen korrekciót, rögtön mindenki a tényleges teljesítményének megfelelő WP-t kapja, azaz rögtön össze tudja hasonlítani a pontját más játékosokéval. Létrehoztunk két külön táblázatot. Az egyikben a már 3 versenyen résztvevők szerepelnek, míg a másikban az újoncok, akik csak 1 vagy 2 versenyen voltak, így továbbra is tartva, hogy a fő lista elejére egyetlen jó teljesítménnyel ne kerülhessen senki.

A harmadik és egyben legjelentősebb változtatás az időkorrekció bevezetése. A korábbi versenyeken elért WP arányosan kisebb súllyal számít be, mint a frissebbek. A legkorábbi verseny 1-es súllyal számít, a következő évi 1,1-essel, az utána levő 1,2-vel és így tovább, évente 1 tizeddel növelve a versenyek súlyát. Logikusnak tűnik, hogy a 10 évvel ezelőtti, néhány játékosnál akár gyerekfejjel elért eredmény kisebb súllyal számítson, mint az aktuális OB-n elért teljesítmény.

Továbbra sem kőbe vésett a WP számításának módja, ha van ötlet további finomításra, azt örömmel vesszük, de úgy érezzük, a jelenlegi számítás már elég jól megmutatja, ki mennyire számít jó varázslónak a hazai Wizard mezőnyben.

Szólj hozzá!

WC Captcha − 2 = 4