Érdekes statisztikák

Itt néhány összefoglaló táblázatot láthattok az eddigi országos bajnokságokról.

Az eddigi helyezéseket 4 táblázat segítségével foglaltuk össze. A baloldali táblázat az eddigi összes OB-induló összes végső helyezését mutatja. Szürkével vannak jelölve azok az indulók, akik csak technikai okokból (a megfelelő létszám kedvéért) indultak el egy vagy több versenyen. Sötétnarancs színnel azokat az eredményeket jelöltük, amik közvetlen vb helyezést eldöntő asztalnál születtek (tipikusan ez egyetlen döntő asztalt jelent, de 2013-ban 2 külön asztalról jutott ki a vb-re 1-1 résztvevő). Világosnarancs színnel pedig ezekre a „döntő” asztalokra közvetlenül kvalifikáló asztalok (8 közötti rájátszás 1. meccse) kiesőit jelöltük. A táblázat alatti kis összegzőben a résztvevők és újoncok számába nem számoltuk bele a technikai jellegű indulókat.
Egy 8-dik helyezés mást jelent, ha összesen 10-en vagyunk, és mást, ha 32-en. A 2. táblázat a teljes létszámhoz viszonyítva mutatja a helyezéseket. Az 1-es szám utolsó helyezést jelent, és általában a minél nagyobb és pirosabb szám egyre rosszabb helyezéseket. A minél kisebb (és minél zöldebb) szám jelenti az egyre jobb helyezéseket.
Az alapszakasz győztesek még sosem jutottak éremhez egyetlen versenyen sem. Indokoltnak láttuk egy külön táblázatban az alapszakasz helyezéseket is összefoglalni, naranccsal kiemelve az évenkénti első 4 helyezettet. Érdekesség, hogy eddig minden OB-n más és más nyerte az alapszakaszt. Eddig egyetlen ember van, aki alapszakaszt és OB-t is nyert már: Markos Ede, de a kettőt nem egyazon évben teljesítette.
Az utolsó táblázat pedig azokat az eseteket mutatja, amikor a rájátszásba kerülőknek (2012-től az első 8-nak, előtte az első 4-nek) módosultak a helyezései az alapszakaszhoz képest. A legsikeresebb versenyzők (Pólya Antal, Suba Gergely, Lencsés Ákos) egyik fő ismérve, hogy szinte mindig javítanak a rájátszásban az alapszakasz-beli helyezésükön.

Az következő 2 táblázat az eddigi versenyek végső ill. alapszakasz helyezettjeit mutatja, zölddel kiemelve a jelenlegi top5 versenyzőt, sárgával pedig a 6-10. helyezetteket. Érdekesség, hogy az alapszakaszt eddig csak 2-szer nyerte top5-ös játékost, a verseny egészét viszont 6-szor.

A részvételi számokat összefoglaló táblázat önmagáért beszél. Annyi megjegyzés a VB részvételekhez, hogy VB-re való kijutás főszabályként csak OB-ról lehetséges, de voltak már kivételek, pl. 2016-ban, amikor 4 résztvevőt küldhettünk, akkor volt még egy kvalifikáló verseny az OB mellett, illetve a legelső VB előtt csak egy kisebb verseny volt, ami kvalifikált, nem volt hivatalos OB. 2016 óta pedig már VB-ken is lehet a későbbi VB-kre kvalifikációt szerezni.

A következő táblázatban eddigi helyezések alapján sorbarendeztük eredményeik alapján azokat, akiknek legalább egy 8-dik helyezése volt már. Köztük a döntetlennél az alapszakasz helyezések döntöttek. Eddig 80-ból 38 versenyzőnek sikerült a top8, a dobogó pedig 14 embernek.

És végül egy összefoglaló következik arról, hogy melyik évben hány pont kellett a különböző helyezésekhez. Az első táblázat a konkrét pontokat mutatja, zölddel kiemelve a 100%-os alapszakasz teljesítményeket (eddig 3 ilyen volt). Ez több okból is torzít kicsit. 2017-ben csak 3 alapforduló volt, ezért akkor a maximális megszerezhető pontszám 135 volt. Illetve 2011-12-ben voltak még 5 fős asztalok is (2011-ben csak azok voltak). Ez azért számít, mert ilyenkor az egy főre jutó pontszám a versenyen kevesebb, hiszen van aki csak 5 pontot kap. A fentiek miatt csináltunk egy táblázatot, amiben az egy partira jutó pontok szerepelnek helyezésenként (zölddel kiemelve a 40-45 pontos átlagteljesítmények), illetve egy olyan táblázatot, ami azt mutatja, hogy az 1. 2. 3. helyezettek az átlagpontszámhoz képest hogyan szerepeltek (zölddel kiemelve az átlagnál legalább 40%-kal jobb teljesítmények). A 2. táblázat alapján főszabályként elmondható, hogy 4 fős asztalok mellett, 20 fő fölött szinte biztosan kell átlagosan 30+ pont minden partiban, vagyis ha folyamatosan 2. valaki, az kevés, nyerni is kell! 20 fő alatt viszont már 25 körüli átlagpont is elég lehet meccsenként, ez esetben elég a folyamatos 2. helyezés.
Az első táblázat alatt egy kis összefoglaló található a versenyek alapszakaszairól (hány asztal, hány parti volt stb.).

Wizard országos bajnokságok statisztikái

Frissültek a statisztikák a 2022-es adatokkal.

Szólj hozzá!

WC Captcha − 2 = 2