A kanadai és a plusz/mínusz szabály

A két legismertebb és legtöbbet használt Wizard szabályváltozatot szeretném bemutatni, illetve a „küzdelmüket” a világbajnokságok történetében.

Jöjjön először a két definíció, ugyanis régen a német és a magyar hivatalos szabály is hibásan nevezte kanadai szabálynak a plusz/mínusz variánst:

Plusz/mínusz szabály: Az adott körben utolsónak jósló játékos nem választhat olyan számot bemondásként, amivel a jóslások összege megegyezne az adott kör ütéseinek számával.

Kanadai szabály: Az adott körben utolsónak jósló játékos, ha éppen egyedül vezet a játékban, akkor nem választhat olyan számot bemondásként, amivel a jóslások összege megegyezne az adott kör ütéseinek számával, de 0-át minden esetben mondhat.

A plusz/mínusz szabály a játék izgalmassági faktorát növeli meg azzal, hogy minden körben legalább egy játékosnak nem teljesül a jóslata. A kanadai szabály megengedőbb, csak a játékban éppen vezetőt „bünteti” azzal, hogy esetleg mást kell jósolnia, mint amire gondolt. Ezen túl kiegyenlíti a játékot, hiszen játékosszámtól függően a játékosok nem ugyanannyiszor jósolnak utoljára, így a plusz/mínusz szabály nem egyenlő arányban sújtja a játékosokat. Ez a kiegyenlítés a végső pontok tekintetében is jelentkezhet, hisz többször előfordulhat, hogy mindenki egységesen jól tippel.

A világbajnokságok történetében is ez két szabályváltozat fordult elő. Az első 4 világversenyen a plusz/mínusz szabályt alkalmazták. A negyedik, hollandiai világbajnokságon az amerikai játékosok megjegyezték, hogy náluk nem ezzel a szabályváltozattal játszanak és szerintük ez nem korrekt, főleg a kis lapszámú leosztások esetén teljesen szerencsefüggő. A véleményük meghallgatásra talált és az ötödik döntőn, Athénban a kanadai szabály szerint zajlott a verseny. A partik utáni esti vacsorán a szervezők érdeklődtek a játékosoktól, hogy mi a véleményük az új szabályról. Az amerikai és magyar versenyzőkön kívül mindenki a plusz/mínusz szabály mellett foglalt állást és javasolták a visszahozatalát a következő vb-n. Én személy szerint tartózkodtam, ugyanis mindkét szabályt jónak tartom, a játékomat nem befolyásolják. Érdekes módon, mivel a vb-n kiélezett a verseny, nagyon ritkán fordult elő, hogy mindenkinek sikerült a jóslata, sőt az utolsó bemondó sokszor direkt tért el és választott más számot, hogy valaki mindenképpen rontson a körben. Emiatt nem igazán értettem az ellenérzéseket a kanadai szabállyal kapcsolatban.

Az idei német bajnokságon ismét a plusz/mínusz szabályt alkalmazták, azzal az apró módosítással, hogy 1 lapos leosztás esetén nem kell figyelembe venni.

Az országos bajnokságon is plusz/mínusz szabály szerint játszanak majd a játékosok és várhatóan Prágában is ez a szabályváltozat lesz érvényben. Ennek fényében a még elkövetkező selejtezők esetén is lehet ezen szabály szerint játszani.

Szólj hozzá!

WC Captcha 72 + = 81