Wizard dizájnok

A Díványon megjelent Társasok: ezt vedd a gyereknek Karácsonyra! cikkben a Wizarddal kapcsolatban kiemelik az európai kiadás dizájnját, konkrétan, hogy tetszett a szerző gyerekeinek. Mivel többször is hallottam már a kinézetről érdekes véleményeket, így gondoltam itt az ideje összeszedni mégis milyen külalakkal jelentek meg eddig a különféle Wizard játékok. Konkrétan most a mágusokra és bolondokra koncentráltam, mert ezek minden dizájnon különlegesek.

Kezdjük is rögtön az őssel. Ken Fisher 1986-os első kiadású játékában az alábbi külsejük volt a bolondoknak és mágusoknak, a többi a sima francia kártya lapok. Azt lehet megemlíteni velük kapcsolatban, hogy jelentősen különböznek egymástól, mind a mágusok, mind a bolondok. Érdekes, hogy míg a mágusok teljesen kitöltik szinte a kártya egész területét, a bolondok nem kaptak hátteret.

Wizard mágusok és bolondok 1986-os kiadás

https://boardgamegeek.com

Az amerikai kiadások később az alábbi dizájnnal jelentek meg. Érdekes megfigyelni, hogy a varázslók közül csak egynek látszik a profilja, a többi szembe néz velünk, ahogyan ez már az első kiadáson is így volt. Ezeken a lapokon a ruhák apró különbözőségeire helyezték a hangsúlyt.

Wizard mágusok és bolondok amerikai kiadás

https://boardgamegeek.com

Bicycle kiadó, aki már 1894-ben foglalkozott kártyajátékok kiadásával készített egy saját Wizard verziót. Érdekes, hogy ők is meghagyták, hogy csak egy varázsló néz oldalra, a többi középre. További érdekesség, hogy mind a varázslók, mind a bohócok megkapták kőr, káró, pikk, treff jelzést is, amelyek még a ruhájukon is megjelennek.

Wizard mágusok és bolondok Bycycle kiadás

https://boardgamegeek.com

2011-ben jelent meg egy középkori megjelenésű változat. Itt már minden egyes kártya színenként külön képet kapott, különböző mesterségeket űző iparosok, illetve rangos személyek szerepelnek a lapokon. Ebben a kiadásban már mindenki középre néz a nevezetes lapokon.

Wizard mágusok és bolondok középkori kiadás

https://boardgamegeek.com

Jöjjön egy különlegesség, a japán kiadás. Itt érdekes módon csak egyfajta varázsló és bolond kártya van és néhány másik lap kapott színenként különböző dizájnt.

Wizard mágusok és bolondok japán kiadás

https://boardgamegeek.com

Az európai, Amigo kiadás teljesen egyedi tervezésű lett. Franz Vohwinkel (Puerto Rico, Magic, Tikal) fantáziájában az emberek, törpök, óriások és elfek alkotják a négy színt. Itt is minden lap egyedi, sőt az egyes színek lapjait egymás mellé rakva összeálló képeket kapunk.

Wizard mágusok és bolondok Amigo kiadás

https://boardgamegeek.com

A végére hagytam a legérdekesebbet. Amikor az ember ráér, hihetetlen dolgokat tud alkotni. Itt egy saját készítésű pakli. 🙂

Wizard mágusok és bolondok házi gyártás

https://boardgamegeek.com

Nos, hogy visszatérjek a cikk elején megemlített gondolathoz, hogy a gyerekeknek tetszik az európai dizájn, én már hallottam sok negatív hangot is. Valaki szerint félelmetesek egyes figurák. Magam részéről szívesen játszom bármelyikkel. Nektek mi a véleményetek?

Szólj hozzá!

WC Captcha 9 + 1 =