Ahogyan én láttam az idei országos bajnokságot

Rekord létszámmal, a fővárostól 70 kilométerre, Kecskeméten került idén megrendezésre a Wizard Országos Bajnokság.

Örömmel hallottam, hogy Kecskeméten, a lakhelyemtől nem messze rendezik majd meg az idei országos döntőt, de üröm az örömben, hogy a szeptember eleje nálam a nyaralás ideje, így a szokásos 15 km helyett 200-at kellett autóznom, hogy a helyszínre érjek két játékostársammal. A Játékmester társasjátékbolt impozáns helyszín volt a verseny számára. A nem kicsi bolthelység teljesen megtelt a 28 résztvevővel és a szervezőkkel. A nem túl jó időjárás ellenére mindenkinek sikerült befutnia és rendben elkezdődhetett a verseny.

Visszatérve a régi rendszerhez a +/- szabályt alkalmazták a versenyen, ami miatt mindenképp rontott valaki egy-egy körben. 7 asztalon 4-4 játékossal indult meg a játék véletlenszerű sorsolással. Az asztalhoz ülések viszont már a játékosokra voltak bízva. Úgy gondolom a jövőben ezt is lehetne a szerencsére bízni, mert nem lebecsülendő a szerepe ki milyen játékos elé kerül. Két forduló után pizzával enyhíthették a játékosok az éhségüket. Az újabb két forduló közben a helyi tv stábja is betévedt az üzletbe tudósítani az eseményről.

Két győzelmemmel és két harmadik helyemmel pontban egyenlően végeztem még két játékossal, de a játékpontokból nekem sikerült a legkevesebbet gyűjtenem így éppen lemaradtam a döntőről. Egyrészt nem egyszer kerültem már be utolsó helyen döntőkbe, így várható volt már egy szerencsétlenebb helyzet, másrészt pedig bár kétszer nagyon jó, kétszer gyenge lapot kaptam ettől függetlenül csak magamat okolhatom a kimaradt lehetőségért, mert voltak nem éppen címvédőhöz méltó hibáim az egyik parti alatt. Ismét 130 pont kellett a döntőhöz, mint tavaly, ami elég soknak mondható.

Ha egyszer írnának a Wizardról könyvet, akkor abban az egy rossz parti axiómát biztosan kiemelten elemeznék. Régóta figyelem ezt a dolgot. A legjobb játékosoknak is van egy-egy rossz partija a versenyeken. Ha ez az alapszakaszban jön el, akkor szerencsénk van, ha viszont később akkor nagyon bosszús. Czuprák Ernő volt az első elszenvedője ennek a törvényszerűségnek. A 4 első hellyel középdöntőbe jutott játékos utolsó helyen végzett az egyik középdöntős asztalon. A másik peches játékos Iványosi-Szabó Gábor volt, ő a döntőre kapta meg a szerencsétlen leosztásokat.

Van egy sanda gyanúm, hogy a legtöbb Wizard partit Magyarországon Pólya Antal játszotta, interneten is rengeteget játszik, de fiától is megtudtam, hogy ha apa jön, akkor muszáj Wizardozni a családnak. 🙂 Rutinos, magabiztos játékkal teljesen megérdemelten lett újra magyar bajnok. Lencsés Ákos sem mondható rutintalannak. 2012-ben éppen lemaradt a döntőről, most viszont bátor játékkal a második helyre futott be. Mandics Zoltán se kispályás a Wizardot tekintve, 10 ponttal maradt le az ezüstről. Iványosi-Szabó Gábor a magyar René Punz. Az osztrák versenyzőhöz hasonlóan nagyon jó játékos, de a döntőben peches, így ismét a negyedik helyet szerezte meg. A női vonal a döntőről ugyan lemaradt, de ketten, János Zuzsi és Kaiser Orsi a középdöntőben megmutatta, hogy a gyengébbik nem semmivel sem rosszabb wizardos, mint a férfiak. Vodicska Feri az egyik leglelkesebb Wizard játékos, akit megismertem, 10 pont hiányzott neki a döntőhöz 6. helye nagyon szép eredmény az első országos bajnokságán.

Rekord létszám, 28 résztvevő vett részt idén a versenyen, ami az én legnagyobb örömöm. Szeretném továbbra is minél népszerűbbé tenni a játékot. A megérzésem azt súgta, hogy semmivel sem lesz a nagyobb létszám ellenére a verseny színvonala gyengébb, de a várakozásaimat bőven felmúltat a verseny erőssége. Ehhez egyrészt a rutinos jó játékosok, másrészt a Mensa különítmény is hozzájárult. Az új játékosokra se lehet panasz bőven jobban játszottak, mint én az első világbajnokságomon. Gyöngyösi Gábor, Barkóczi Edit a Piantik képviselői rutinosan vezették le a versenyt. Gábor és Edit lankadatlan lelkesedéssel viszi előre a Wizard népszerűsítését az ilyen színvonalú versenyekkel. Az idei Piatnik katalógusban külön oldalt szenteltek a Wizardnak, ami remélem felkelti sok embernek a figyelmét és kipróbálja ezt a hihetetlen jó családi és versenyjátékot. Iványosi-Szabó Gábor boltja igazi társashangulatot kölcsönzött a verseny számára, jó volt ilyen környezetben és a játékhoz ideális asztalokon játszani.

Nagyon remélem, hogy mindenki jól érezte magát és jövőre akár még többen lehetünk a versenyen. Minden ötletet szívesen fogadok, amivel még jobbá tehetjük az ilyen versenyeket. Kívánom, hogy minél többször kerüljön elő a Wizard egy-egy családi vagy baráti összejövetelen és mutassátok meg új embereknek, hogy megismerhessék Ken Fisher fantasztikus kártyajátékát.

Antalnak és Ákosnak nem lesz könnyű dolga Prágában, de van egy olyan érzésem, hogy idén is ott leszünk a legjobb nemzetek között. Nagy kalappal nekik szombatra!

A verseny részletes végeredménye
Képgaléria

5 hozzászólás “Ahogyan én láttam az idei országos bajnokságot

 1. Faragó Sanyi

  Sziasztok!

  Szerintem a versenyen nagyon meleg volt, elképesztően hiányzott valami légkondi, vagy legalább egy nyitott ablak.

  Üdv.:

  Sanyi

 2. Rempi

  Ez tök hasonló ,mint a rikiki, vagy nálunk parasztbridzs néven futó játék., csak bolonddal és varázslóval megbolondítva. 🙂

  1. SG a cikk szerzője

   Bizony, de ez a kicsinek tűnő változás jelentős különbséget eredményez a Rikikihez képest.

  1. Gy.Gabor

   Kedves Versenyzők!
   Ezúton is köszönjük, hogy eljöttetek és játszottatok egy jót!
   Gergőnek külön köszönet a Wizard népszerűsítését segítő munkájáért!

Szólj hozzá!

WC Captcha − 1 = 1