Az országos bajnokság egy döntős szemével

Két kecskeméti döntő után idén új helyszínen rendezték a Wizard országos bajnokságot, egy pesti művházban, nagyon tágas helyen. Akár százan is elfértünk volna, ehhez képest sajnos a 20 fő is csak néhány beugró emberrel jött össze, ez a része mindenképp csalódás, ilyen kis létszámú OB utoljára 4 éve volt. A szervezésre viszont nem lehet panaszom, és az ellenfelekre sem, idén nem voltak a tavalyihoz hasonló hibázások, kiegyenlített, erős mezőny gyűlt össze. Az alapszakasz most csak 3 fordulós volt, és a versenynek ez a része a művház nagy termének színpadán zajlott. Közben néhány lépcsőfokkal lejjebb néhány asztalnál Piatnik játékokat próbáltak ki az érdeklődők, hangulatos volt az egész rendezvény.

Az 1. fordulóból Faragó Sanyi magyarázása maradt meg leginkább, pedig nem is a mi asztalunknál ült, de annyit beszélt, hogy nehéz volt másra figyelni. 🙂 Mindemellett beállította az OB-csúcsot, amit már eddig is ő tartott, 480 ponttal és 10/10-es találati aránnyal. Gratulálok! Sanyi híresen sok pontot szokott szerezni, de a 480 pont mindenképp extrémnek számít, különösen hogy már másodszor sikerült neki. Közben én is megnyertem a saját partimat, hozzáteszem hatalmas szerencsével, Simon Robi előtt.
A 2. fordulóban Mandics Zoli nyert az asztalunknál, ezzel 2 forduló után egyedüli 100%-osként biztos továbbjutónak mondhatta magát, három másik ember pedig biztos kiesőnek tűnt, de a többségnek az utolsó fordulóban dőlt el a továbbjutása.
A 3. fordulóban aztán 2 új embert is megismerhettem, Csányiné Eszter férjét és Kis Leventét, és egy hangulatos partiban végül elcsíptem a 3. helyet. Az asztalunknál két embernek is sikerült 3 egymás utáni bemondással bravúros 190 pontot szerezni, így esélyünk se volt Csányi Janival az első 2 helyre. Ekkor még izgultam kicsit a 95 meccspontommal, főleg azért, mert volt egy asztal, ahol bizonyos sorrend esetén akár mind a 4 ember továbbjuthatott volna. Végül azt az asztalt Dalos Dorka nyerte és így bejutott a legjobb 8 közé, amit azért érdemes kiemelni, mert kb. 3 évente egy embernek szokott sikerülni a továbbjutás úgy, hogy egy utolsó hellyel indítja a versenyt. Végül az én 95 pontom is elégnek bizonyult, az igazi izgalom a 8-9. helyen volt: Simon Robi azonos meccsponttal állt a korábbi világbajnok Suba Gergővel, végül is a több játékpont Robi javára döntött.

A rájátszás kicsit szokatlan módon már más helyszínen zajlott. Mivel a nagy teremben egy újabb rendezvényre készültek, felvonultunk egy kisebb terembe, ahol 2 asztalon folytatódhatott a verseny az elődöntőkkel. A többiek közül alig maradt valaki, nagyon családias volt a légkör (ennyiben mindenképp eltért a korábbi rájátszásoktól). A mi asztalunkhoz került az alapszakaszban két legtöbb játékpontot szerzett játékos (Faragó Sanyi és Markos Ede), érdekesség, hogy 2012-ben pont ők ketten képviselték hazánkat a VB-n. Végül azonban nem nekik, hanem Mandics Zolinak és nekem sikerült a döntőbe jutás. Elég sokat hibáztam én is, meg a többiek is, egy kicsit kaotikusnak éreztem az egészet, pedig ekkor még hátra volt a java. 🙂 Közben a másik asztalon a 2 OB-újonc nem bírt az 5. OB-jükön résztvevő Lencsés Ákossal és Simon Robival.

És ezzel elérkeztünk a döntőhöz. Előrebocsátom, hogy fontos meccsen soha ilyen sok hibát még nem láttam. Az első néhány leosztás után már látszott, hogy Robit nem nagyon lehet befogni, az 5. leosztás után 160 ponttal állt hiba nélkül, míg nekünk hármunknak összesen -30 pontunk volt, és a 15 tippünkből összesen 4-et találtunk el. Ez kicsit el is vette az egész döntő komolyságát, ha jól láttam, még a szervezők sem bírták mosolygás nélkül. Innentől nyilván a 2. hely volt a reális cél, és egészen a végéig erre mindhármunknak meg is volt az esélye. Az utolsó leosztás nagyon izgalmasra sikeredett, kis túlzással az utolsó lapon múlt a 2. továbbjutó hely. Végül Ákos lett a befutó, és ezzel kijutott 2. vb-jére, Robi pedig először jutott ki, mindkettejüknek nagy gratula!

Összességében nagy élmény volt a verseny! A hangulata is jó volt, és személy szerint nekem ez volt a 2. legjobb OB eredményem eddig, egyedül a kis létszámot sajnálom, a tavalyi 30 fő alapján már 40-50 főt vizionáltunk Gergővel, ettől még messze vagyunk.

Szólj hozzá!

WC Captcha − 5 = 4