Wizard Ünnep

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Társasjátékok Ünnepéről idén sem hiányozhatott a Wizard, sőt mindkét hétvégi napon zajlott verseny Ken Fisher játékából.

Szombaton a VII. Wizard világbajnokságra került sor. Az Amigo és Piatnik szervezésében létrejött versenyre 9 országból 22 versenyző érkezett. Érdekessége volt az eseménynek, hogy együtt tartották az Aranyásók első világbajnokságával. A regisztrációk után kisebb csúszással kezdődött a verseny, mert a német precizitás megkövetelte a két verseny szimultán lefolyását, emiatt a hiányzó Aranyásók játékosokra 50 ember várt. A 22-es létszám miatt 2 ötös és 3 négyes asztalra kerültek fordulónként a játékosok. A magyar színeket az I. Füles kupáról bejutott két újonc Gárdonyi Zsuzsa és Makai Péter, míg az országos bajnokságról két „öreg róka”, az egyaránt negyedik világbajnokságán szereplő Pólya Antal és Suba Gergely képviselte.

wizard-unnep-02

A német szervezők idén sem birkóztak meg a párosítás bonyodalmaival, volt olyan játékos, aki egyszer sem és volt olyan, aki háromszor került 5 fős asztalra. Persze nem lehetett teljesen igazságosan párosítani, de azért azt el lehetett volna kerülni egy jó algoritmus segítségével, hogy teljesen ugyanolyan sorrendbe ültessenek kétszer három játékost különböző fordulókban. Az alapszakasz végén a magyar játékosok minden szinten képviseltették magukat. Az első és utolsó helyet is elcsíptük és az első és második harmadra is jutott magyar játékos.

wizard-unnep-03

A döntőben Antalért izgulhattunk, aki egy svájci újonccal, egy osztrák Punz-cal és egy kanadai öreg rókával vette fel a versenyt. Sajnos az egy rossz lap törvénye most is érvényesült és játékosunk alapszakaszi jó lapjárását most egy kevésbé jó követte és végül a negyedik helyen végzett. Zsuzsa az előkelő 10. helyen landolt újoncként, én végül a 18. helyre futottam be, Péter pedig úgy kezdte a világbajnoki szereplését, ahogy anno én, mindenkit cselesen megtévesztve valódi tudásáról a 22. helyre navigálta magát.

wizard-unnep-04

A magam teljesítményéről azt tudom elmondani, hogy természetesen jobb szereplésben reménykedtem, de egyértelműen állíthatom, hogy az eddigi vb-k közül most volt a legrosszabb lapjárásom. Nagyobb hibára összesen egyre emlékszem, de annak nem elkövetése se javított volna a helyzetemen. Az utolsó fordulóban 6-7 körig nem láttam sem bolondot, sem varászló lapot. Ilyen szinten ez bérelt jegyet jelent az utolsó pozícióra, cserében jó hangulatú volt az utolsó kör, mert ellenfeleimnek sem volt esélye a döntőre.

wizard-unnep-05

A világbajnokságot a svájci Robert Laschkolnig nyerte az utolsó körben 10 ponttal előzte meg az addig végig vezető George Wellsbury-t, aki a világ legrutinosabb Wizard játékosai között van. Az osztrák Punz család most is adott döntőst a világnak. René és Beate lánya, Tatjana az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

Érdekesség, hogy a harmadik helyezett idén nem kapott trófeát csak egy-egy érmet a negyedik helyezettel. Minden résztvevő egy különleges jubileumi kiadású Wizarddal lett gazdagabb. A csak 1000 példányban elkészült verzió a már megismert új 6 lapon kívül jelölő érméket is tartalmaz, a korábbi fémdobozos változathoz hasonlóan. Német szervezők bejelentették, hogy a világbajnokság döntőseinek szabad kártyája van a jövő évi világbajnokságra.

Két meglátásom van immár a negyedik világbajnoki részvételem után. Egyrészt a lebonyolítás tekintetében nem elég izgalmas az alapszakasz vége. Nem állítom, hogy az országos bajnokságunk a tökéletes lebonyolítás, de feszültebb azzal a verseny, hogy 8 játékosnak van lehetősége továbbjutni. A világbajnokságon 22 játékosból csak 4 játszhat döntőt, nincs középdöntő, így elég sok utolsó asztalnak nincs tétje és ez nem szerencsés. Jó lenne itt is középdöntő vagy esetleg a teljes mezőnyre helyosztó, mint az osztrák versenyeken.

Másrészt nincs díjazva az alapszakaszi teljesítmény. A világbajnokságok történetében még sosem fordult elő, hogy az legyen a világbajnok, aki az alapszakaszt megnyerte, sőt legtöbbször a negyedik helyen becsorgóé a legfényesebb érem. Én az alapszakaszi teljesítmény függvényében bónusz játékponttal indítanám a döntő játszmát.

A világbajnokság részletes végeredménye

Wizard Tél 2016

Aki a világbajnokságra nem jutott ki, az vasárnap tehtette próbára a varázslótudását. A korábban meghirdetett Wizard Tél versenyre az előzetesen jelentkező 8 játékoshoz a helyszínen még 9 bátor varázslótanonc csatlakozott. Végül egy játékos nem jelent meg, így ideális 16-os játékosszámmal vághattunk neki a versenynek. Az esemény szervezőinek és főként a Piatniknak köszönhetően egy külön versenyteremben játszhattunk, ami így a zárás előtt nagyon ideális, nyugalmas körülményeket nyújtott. Rendkívül örültem a 7 újoncnak, akik nemhogy megállták a helyüket, de közülük a legjobbak az első négy helyet is megszerezték.

wizard-unnep-07

Megnyugtató volt, hogy hibás lapkijátszás 1-2 fordult csak elő, nem történt semmilyen kirívó eset. Hangulatilag szerintem az egyik legjobb verseny volt, amin részt vettem. Jól példázta, hogy miért is szeretem ezt a játékot annyira. Kicsit sajnálom, hogy több időnk nem volt a versenyre, Ákoson láttam, hogy szívesen játszott volna még egy fordulót. 🙂 A kapkodásban a helyes kis oklevelek kiosztása is elmaradt, de mindenképp pótolom majd a jövőben a négy elől végzőnek. Köszönet a Füles Magazinnak és a Piatniknak az ajándékokért, amivel díjazni tudtam a kis versenyünk legjobbjait.

wizard-unnep-06

Remélem máskor is találkozunk az újoncokkal még Wizard versenyen és jövőre is tudunk ezen az eseményen akár még nagyobb szabású Wizard versenyt rendezni.

A Wizard Tél részletes végeredménye

Szólj hozzá!

WC Captcha 63 − 53 =